Door de bomen, zie ik het bos niet meer. Bomen plant dag met ~Zen.nl

Wanneer in het bos, is het lastig het bos te zien. Moet je focussen op de details, of op het grotere geheel? Wat is een simpele boom zonder alle bomen er om heen?

Soms heb ik het gevoel dat ik alles van een afstand bekijk. Ik zie het bos en het geheel. En dat kan overweldigend zijn. Vervreemdend zelfs. Vooral als jijzelf als kijker met een helicopter view ervaart (tegenwoordig heet dit een ‘drone view’ wat misschien passender is omdat jij er zelf dan niet in zit maar slechts bestuurder bent) het geheel overziend.

Maar wanneer je inzoomt op de spreekwoordelijke afzonderlijke bomen kan het leven lichter voelen. Het is helemaal niet erg om door de bomen het bos niet meer te zien. Je kan wel voelen dat je in het bos bent, onderdeel uitmaakt van het grotere geheel, niets meer en minder bent dan een verzameling atomen in een universum van sterren stof. Dat is belangrijk, dat je het voelt, en tegelijkertijd ben je je bewust van elk detail, van elke kleur, elke boom die voorbij komt terwijl je rustig door het bos van je leven loopt. De veranderingen in geur en kleur en de bewegingen door de wind.

Het overzicht kwijt zijn is misschien wel de ultieme verlichtende ervaring. Er is geen overzicht, er is geen vorm. Er is niets anders dan dit.

No Comments

Post A Comment

© 2024 Soefiyayoga