De kinderen v.s. het nieuws

Corona arriveert in Amsterdam

Masseren is altijd het favoriete onderdeel van de les. De les begint vaak standaard met de vraag: gaan we vandaag een massage doen?

Maar kinderen blijven niet gevrijwaard van nieuws en zijn dus altijd (zelfs vaak beter dan ik omdat ik geen nieuws probeer te kijken) op de hoogte van het laatste nieuws. Toch geen angst te bespeuren bij deze kinderen, maar meer een gevoel van spanning en verbazing (waarom gaat het nieuws alleen nog maar over corona?) en wat mooie staaltjes ‘omdenken’.

De eerste vraag was vandaag dan ook: “gaan we vandaag masseren juf? Masseren is niet elkaar een hand geven, dus dat mag!“

Enkele voordelen van het virus volgens kleine yogi’s:

1. Er zijn minder vliegtuigen die vliegen en dat is goed voor het milieu.

2. Er is veel minder luchtvervuiling in China omdat fabrieken stil liggen en hoe meer landen het virus krijgen hoe minder vervuiling en hoe beter het gaat met het milieu.

3. We hoeven de juf en de meester geen hand meer te geven aan het begin van de dag. We geven nu een ‘low five’ (voeten tegen elkaar boksen) en dat is veel leuker.

Ze maken zich wel zorgen over opa’s en oma’s. Vooral degene die al een ziekelijke opa of oma hebben. Of een yogi die bezorgt vraagt of katten ook dood kunnen gaan aan Corona.

Hoe anders schrijft de media over opa’s en oma’s: de Volkskrant stelt ons gerust door te schrijven dat door Corona vooral de verzwakten (ouderen en zieken) dood zullen gaan. Dat is een groot geluk bij dit ongeluk, want zo blijft de beroepsbevolking bespaard zodat de economie kan blijven draaien!

Het lijkt er namelijk op dat de grootste angst van overheden is dat de economische groei afneemt. De meest alarmerende berichten gaan niet over het aantal doden maar over de beurzen die in elkaar storten door alle hysterie. De ernst van deze ziekte golf wordt niet afgemeten in termen van menselijk leed maar in termen van economische teruggang.

Nu merk ik bij mezelf ook dat ik me laat meeslepen door angst: ik kijk weer nieuws vanwege corona in Amsterdam en ik dacht ook een moment; oei, weer een economische crisis. Maar deze lieve kinderen, en even stilstaan bij wat er nu echt aan de hand is, doen me ook weer beseffen dat het altijd moet blijven gaan over mensen; mensenleed zien en dat willen verminderen en liever veel minder over geld. Stilstaan bij wat echt belangrijk is en niet laten leiden door angst. Een les die ik nog steeds moet leren, een wetenschap die de kinderen al hebben en hopelijk behouden.

2 Comments

Post A Comment

© 2024 Soefiyayoga